Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun ensimmäisen vaiheen päättymistä juhlistettiin Helsinki Design Weekillä 12. syyskuuta 2024. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa paneuduttiin tulevaisuuden museon rooliin julkisena tilana, sen merkitykseen yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä siihen, miten museo voi palvella mahdollisimman laajaa yleisöä. Illan aikana kuultiin nopeita asiantuntijaesityksiä, syvällinen paneeli sekä MoMAn Paola Antonellin puheenvuoro museoista muutoksen tekijöinä. Tapahtumassa julkaistiin verkkogalleria museorakennuksen suunnittelukilpailun ensimmäisen vaiheen tuloksista.
Museo monien näkökulmien alustana
Amos Rexin museojohtajan Kieran Longin moderoimassa paneelikeskustelussa ”How to Build a Museum for a 21st Century Museum” keskustelemassa olivat Helsingin kaupungin entinen kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialajohtaja, kaupunkistrategi Tommi Laitio sekä Yalen yliopiston arkkitehtuurin professori, historioitsija Eeva-Liisa Pelkonen.
Eeva-Liisa Pelkonen alleviivasi historioitsijana kokoelmien merkitystä historian elävöittäjänä: ”Kokoelmat konkretisoivat historian. Uskon todella, että kokoelmat ovat museoiden sielu ja sydän”. Opetustyössään Yalen yliopistossa Pelkonen on myös todistanut kokoelmien keskeistä roolia oppimisessa. Hän painotti kokoelmien saatavuuden tärkeyttä erityisesti opetuskäytössä. ”Historiaa voidaan opettaa ja lukea, mutta kun päästään koskettamaan esineitä, todella ymmärretään aikakausi”, Pelkonen totesi.
Kaupunkeja, säätiöitä ja kulttuurilaitoksia ja erityisesti kirjastoja ympäri maailmaa konsultoiva Tommi Laitio painotti museon roolia julkisena tilana. Mitä tarkoittaa, että tila on kaikille avoin? Laitio muistutti, että museon tulee tarjota monia näkökulmia, ja aika ajoin tämä tulee myös kirvoittamaan monenlaisia mielipiteitä: ”Jos haluamme aidosti luoda tilan kaikille, meidän täytyy hyväksyä myös sen mukana tulevat erimielisyydet, ja oppia toimimaan niiden rajapinnassa”. Museoiden on Laition mukaan löydettävä tasapaino vaikuttavien kokemusten ja arjen vuoropuhelun välillä.
Paneelissa keskusteltiin siitä, miten rakentaa hyvä museorakennus juuri Helsingin Eteläsatamaan. Laition mukaan vastaus tähän löytyy huolella laaditusta suunnittelukilpailun tehtävänannosta. Hän muistutti, että hyvä museo ei ole vain näyttävä rakennus, vaan sen tulee lisäksi palvella kaupunkilaisten arkea ja luoda yhteisöllisyyttä.
Tapahtumassa kuultiin myös viisi lyhyttä puheenvuoroa AD-museon kansainvälisen neuvonantajaryhmän jäseniltä. Johannes Suikkanen, Teemu Suviala, Liza Chong, Ervin Latimer ja Linda Liukas toivat omien erityisosaamisiensa kautta esiin näkemyksiä, miten tulevaisuuden museo voi toimia yhteiskunnallisesti merkittävänä tilana. Puheenvuoroja moderoi Maria Budtz Sørensen. Illan kruunasi MoMAn Paola Antonellin puheenvuoro museoista yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Tilaisuudessa julkistettiin myös Uuden arkkitehtuuri-ja designmuseon suunnittelukilpailun verkkogalleria, joka tarjoaa yleisölle mahdollisuuden tutustua kilpailuehdotuksiin.
Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa Vimeossa