Fem designförslag har gått vidare i den internationella öppna tävlingen om att skapa ett hem för Finlands nya nationella arkitektur- och designmuseum, beläget på en framträdande och historisk plats vid Södra hamnen i Helsingfors. Allmänheten har också möjlighet att kommentera förslagen fram till den 31 januari 2025 via https://kerrokantasi.hel.fi/ad-museo.
De utvalda bidragen har valts ut bland 624 förslag som lämnades in som svar på tävlingens öppna inbjudan, där deltagarna ombads att skicka in konceptuella förslag för en ny museibyggnad på 10 050 kvadratmeter (BTA) vid en framträdande och historisk plats vid Södra hamnen i Helsingfors. Samtliga bidrag lämnades in anonymt och har visats på en offentlig webbplats sedan september 2024.
De utvalda bidragen är:
096 Tyrsky
351 Kumma
486 Moby
545 Tau
616 City, Sky and Sea
Kaarina Gould, verkställande direktör för Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum och medlem i juryn, säger: ”Vi är enormt tacksamma för den respons vi fått på vår internationella designtävling och vill tacka vart och ett av de 642 teamen som svarade på vår inbjudan och skickade in sina idéer för en ny museibyggnad på vår magnifika plats i Södra hamnen i Helsingfors. Att reducera listan till endast fem bidrag har varit en utmanande men också inspirerande övning i att identifiera den största potentialen bland hundratals intressanta närmandesätt. Ett stort tack också till de övriga jurymedlemmarna för deras engagemang – arbetet fortsätter.”
”Det nya museet representerar en generationell möjlighet för arkitektur- och designsektorn i Finland, och sammanfaller med vad som känns som ett ögonblick av vidare intellektuellt och kulturellt reflekterande. Kraven, behoven, möjligheterna är stora, och enormt spännande. Juryn vände ansiktet mot utmaningen, undersökte vad som fanns i den stora mängden förslag för att identifiera denna verkligt exceptionella urvalslista. Det är fråga om fängslande projekt som känns både tidsenliga och tidlösa, en urvalslista över byggnader som jag hoppas Finland kommer att bli hänfört av”, säger Gus Casely-Hayford, direktör för V&A East, ett nytt museum som öppnar i London på våren 2025.
Beate Hølmebakk, arkitekt, professor och partner vid Manthey Kula i Oslo säger: ”De fem finalistprojekten representerar olika visioner för ett inbjudande och inspirerande museum beläget på en av de mest betydelsefulla platserna i Helsingfors. Vad dessa bidrag har gemensamt är en potential att bli byggnader av enastående och varaktig arkitektonisk natur. Juryn anser att de alla har en speciell urban synlighet och exceptionella rumsliga egenskaper som låter det nya arkitektur- och designmuseet organisera det rika utbud av utställningar och evenemang som deras ambition riktar sig mot. Under nästa skede kommer dessa projekt att utvecklas vidare för att möta kraven på en hållbar framtid.”
De förslag som gått vidare till etapp två är inte slutgiltiga och kommer att utvecklas ytterligare. De utvalda designteamen kommer att vidareutveckla sina förslag på basis av feedback från jury och experter.
Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas byggnadernas koldioxidsnålhet och användningen av cirkulär ekonomi, till exempel genom beräkningar av koldioxidavtrycket. För att bättre utveckla byggnadernas användbarhet, kommer en serie workshopar att ordnas tillsammans med designteamen och representanter för olika användargrupper, under handledning av Tommi Laitio, en expert på offentliga innovationer baserad i Los Angeles.
Allmänheten har också möjlighet att kommentera förslagen fram till den 31 januari 2025 via https://kerrokantasi.hel.fi/ad-museo. En sammanfattning av den offentliga diskussionen kommer att skickas till designtävlingens team som stöd i utvecklingsprocessen.
En begränsad mängd material med de viktigaste bilderna och koncepten i de utvalda förslagen är tillgänglig. Juryn har haft tillgång till ett mer omfattande material, som innefattar ritningar, situationsplaner och andra dokument i enlighet med tävlingsbriefen.
Den andra etappen av tävlingen öppnar i februari 2025 och pågår till slutet av maj 2025. Tävlingens slutresultat tillkännages i september 2025.
Varje team som valts ut för etapp två kommer att få ett arvode på 50 000 euro, utbetalat i två delar: 30 000 euro i början av etappen och 20 000 euro vid slutförandet. Vid tävlingens slut kommer juryn att dela ut priser på 50 000 euro, 35 000 euro och 25 000 euro för första, andra respektive tredje plats, samt två upphandlingsoptioner på 20 000 euro vardera.
096 Tyrsky
Byggnaden med böjt tak, helt klädd i grön koppar, passar in i kustlandskapet och respekterar den omgivande miljön med sin måttliga höjd. Byggnaden består av flera rektangulära volymer som flätas samman så att en liten innergård skapas i mitten, vilket gör att dagsljus också når in i byggnadens mitt. Det böljande taket signalerar att detta är en offentlig byggnad som skiljer sig från de angränsande kvarteren. Förslaget är ett bra exempel på användningen av massivträ i bärande strukturer och inre ytor.
351 Kumma
Byggnaden har utformats som en mycket kompakt och låg struktur, vilket bevarar de viktiga vyerna mot Observatorieberget, Salutorget och Skatudden. Trots sin låga höjd har byggnaden en stark karaktär. Den är vackert proportionerad, och de snedställda terrasserade väggarna med triangulära öppningar refererar till uråldriga historiska motiv. Till skillnad från andra förslag är byggnaden tillgänglig både från Salutorget och Skeppsbrogatan, så att utställningsutrymmet på bottenvåningen öppnar sig för besökare direkt vid ingången.
486 Moby
Förslaget tar ett ovanligt grepp om byggplatsens vyer och museets roll som offentlig byggnad intill de planerade kvarteren vid Magasinstranden. Den nya byggnaden har en kilformad, avsmalnande grundform, vilket på sidan lämnar utrymme för vyer både mot stranden och mot Observatorieberget. Museibesökarnas rörelser i byggnadens utrymmen har noggrant planerats, och de vyer som öppnar sig från byggnaden åt olika håll har beaktats på ett imponerande sätt. Byggnadens kompakta form, logiska struktursystem och användning av återvunna material gör byggnaden resurseffektiv.
545 Tau
Byggnaden är skulptural i sin extrema enkelhet. Den bevisar att man kan uppnå en landmärkesstatus på andra sätt än genom att särskilja sig från den omgivande stadsstrukturen genom avvikande former eller material. I förslaget framhävs den nya museibyggnadens roll som en förlängning av Salutorget, där den tar emot besöksflöden genom hela sin nordfasad, som sammanlänkas med Estbassängens vattenspegel.
616 City, Sky and Sea
Tack vare sina böjda vägg- och takytor framstår den nya byggnaden som lätt och tältliknande i det kustnära landskapet, där den smidigt placeras framför de befintliga kvarterfronterna. Museet har en personlig och stark rumsstruktur: utställningsutrymmena som omger centralhallen öppnar för noggrant valda vyer mot havet och den omgivande staden.
Tävlingen arrangeras av Helsingfors stad och det statligt ägda fastighetsbolaget Fastighets Ab ADM i samarbete med Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum. Museiprojektet möjliggörs genom finansiering från Helsingfors stad, finska staten och generösa donationer från flera privata stiftelser och fonder. Läs mer om tävlingen