Homepage
Alla artiklar
Alla Artiklar IkonStäng Alla Artiklar Ikon
9.9.24

Den internationella chefsansökan för det nya arkitektur- och designmuseet öppnar och ledandet av övergångsfasen förstärks

Illustration Anja Reponen

Ansökan för att bli den första chefen för arkitektur- och designmuseet som öppnar på Södra hamnen i Helsingfors år 2030 inleds. Samtidigt dras blickarna till tävlingsförslagen för den nya byggnaden och ledandet av övergångsfasen förstärks.  

”Den nya byggnaden kommer att lyfta upp museet bland de mest dynamiska och besökta målen i Norden. Av husets första chef förutsätter vi en motsvarande nivå av ambition och kunnande, så det är naturligt att sökandet är internationellt. Idealet skulle vara att den nya chefen tillträder i början av hösten 2025, vilket skulle ge hen en möjlighet att också delta i utvecklingen av det vinnande konceptet i planeringstävlingen för museets nybyggnad”, berättar Kaarina Gould, verkställande direktör för Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum och styrelseordförande i AD-museet ab som upprätthåller museet.  

I den internationella chefsansökan för det nya arkitektur- och designmuseet söker vi en visionär och inspirerande ledare, som fastställer både den strategiska och den innehållsmässiga riktningen och fungerar som språkrör för arkitekturen, designen och de skapande branscherna. Personen som väljs för uppgiften fungerar på samma gång som verkställande direktör för AD-museet Ab som upprätthåller museiverksamheten, och ansvarar på det sättet för ledandet av den organisation som fötts ur sammanslagningen av Arkitekturmuseet och Designmuseet. Fram till öppnandet av det nya museet svarar chefen också för Designmuseets och Arkitekturmuseets nuvarande verksamhet. Museerna som förenades det här året verkar i två historiska byggnader i Gardesstaden i Helsingfors.

Vi önskar att den nya chefen inleder sin uppgift på hösten 2025, det vill säga vid samma tid som planeringstävlingens slutgiltiga vinnare väljs. Som tillfällig chef för AD-museet under övergångsfasen verkar Maija Tanninen-Mattila. Jukka Savolainen som tills nu har lett museet tar på sig ansvaret för Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseums PR-verksamhet.  

”Jukka Savolainen som har verkat som Designmuseets chef från 2012 samt AD-museet Ab:s första verkställande direktör har fört samman två museer, och han har gjort en betydelsefull insats för grundandet av det nya museet. I och med det lyckade förenandet och startandet av den internationella chefsansökan är vi nu vid en naturlig vändpunkt. Jag är glad över att få önska Maija Tanninen-Mattila välkommen som chef för museets övergångsfas. Hon tillför vid denna förändringspunkt sin erfarenhet som fått inspiration under flera årtionden av ledande av museiorganisationer”, fortsätter Kaarina Gould.  

”Jag har blicken riktad mot det nya, i enlighet med den strategi som gjorts för museets övergångsfas. Min uppgift är att leda museet mot den här följande fasen. Jag anser att grundandet av det nya arkitektur- och designmuseet är det här århundradets viktigaste museiprojekt, och jag är naturligtvis fylld av iver över att kunna bidra med mitt eget kunnande till det här internationellt betydande projektet,” konstaterar Maija Tanninen-Mattila.  

Ansökningsprocessen

Chefen för det nya arkitektur- och designmuseet verkar samtidigt som verkställande direktör för AD-museet ab som upprätthåller museiverksamheten. Sökanden bör ha erfarenhet av kreativt och kuratoriellt ledande, utmärkt kommunikativ och interaktiv förmåga, en förmåga att i egenskap av förändringschef leda och motivera museiteamet på vägen mot de ambitiösa målen, samt en högre högskoleexamen som svarar mot uppgiften.  

Rekryteringen görs i samarbete med Saxton Bampfylde som verkar i London och är kraftigt meriterad i fråga om rekrytering av ledning inom museibranschen. Ansökan är öppen till den 30.9.2024. Tilläggsuppgifter och anvisningar för ansökan finns på Saxton Bampfyldes sidor: www.saxbam.com/appointments (EBPQA)  

Om Maija Tanninen-Mattila

Maija Tanninen-Mattila har gjort en lång karriär inom museibranschen. Hon har arbetat som chef på flera konstinstitutioner: Helsingfors konsthall, Konstmuseet Ateneum som hör till Finlands nationalgalleri samt som chef för HAM Helsingfors konstmuseum, från vilket hon pensionerades 2022. På HAM ledde hon Helsingforsbiennalen, som organiserades för första gången 2021.

Hennes främsta intresseobjekt är museiutveckling och publikarbete. Hon utexaminerades från Helsingfors universitet med konsthistoria som huvudämne, och studerade publikarbete vid George Washington University i Washington DC som Fulbright-stipendiat. Hon är alumn vid Museum Leadership Institute vid Claremont Graduate University. Maija Tanninen-Mattila har kuraterat utställningar och publicerat artiklar om museirelaterade ämnen och om konst. Maija-Tanninen-Mattila är medlem i styrelsen för Finlands nationalgalleri och ordförande i styrelsen för det ortodoxa kyrkomuseet Riisa som är beläget i Kuopio.  

No items found.
No items found.
Håll dig uppdaterad och prenumerera vårt
nyhetsbrev
Grundare
Grundande Partners
Webbplatsen använder kakor. Med hjälp av kakor gör vi det lättare för dig att använda webbplatsen.

Mer information hittar du här.