
Maija Lavonen – Stillsamt monumental

En mästare på förenkling inspirerad av naturen i norr
Maija Lavonen
Presentation av upphovspersonenMaija Lavonen var en mästare på förenkling och sökte inspiration i sina barndomsupplevelser. Naturen i norra Finland – havet, skogen och ängarna – hade en livslång betydelse för henne och hon återkom ständigt till den. Minnen av färger och naturupplevelser tog plats i hennes textilverk.
En livslång pionjär som är ett föredöme för yngre generationer
Som konstnär sökte Lavonen hela sitt liv nyfiket efter nya uttryckssätt och material. Hennes djärva innovationer, som att använda sten, stål och optiska fibrer i textilkonst, krävde experiment och hantverk. Hennes arbete för hand, undervisning vid Konstindustriella högskolan och den stora uppmärksamhet hon fick på 1980-talet gjorde henne till en förebild. Lavonen är fortfarande ett inspirerande exempel för både formgivare och konstnärer.


1980-talets högkonjunktur blev en guldålder för textilkonsten
Kulturens och konstens viktiga roll i samhället tillsammans med byggboomen på 1980-talet skapade en enorm efterfrågan på rumslig konst och därmed textilkonstens guldålder. Textilkonstnärerna blev firade personer som fick synlighet i offentligheten. Maija Lavonen var en av de mest framgångsrika konstnärerna under denna tid. Hon blev inbjuden att skapa stora verk för bland annat Riksdagshuset, ministerier, ambassader, kyrkor och företags huvudkontor. Tack vare Lavonen och konstnärerna i hennes generation ses textilkonsten inte längre som en liten nisch skilt för sig, utan som en del av den samtida konsten.
Ett arv som nu är hotat
Lavonens karriär lämnade efter sig ett rikt andligt och materiellt arv. Men idag rivs många av de byggnader som uppfördes på 1980-talet, vilket innebär att den konst som integrerats i dem – och som inkluderar textilverken – är hotad. Utställningen ger Maija Lavonen den plats hon förtjänar och försvarar samtidigt vårt gemensamma nationella kulturarv. Arkitektur- och designmuseet är tacksamt för donationen av Lavonens konstnärsarkiv.
Varför presenterar Arkitektur- och designmuseet en utställning över Maija Lavonen?
Maija Lavonens långsiktiga och imponerande långa karriär, under vilken hon ständigt skapade nytt som både formgivare och konstnär, förtjänar sin egen utställning. Lavonen var utbildad kläddesigner och formgav tryckta tyger för många tillverkare, bland annat Marimekko. Tidigt breddade hon sitt arbete till designen av andra inredningstextilier och senare konstverk som blev permanenta delar av färdigställda byggnader.
På 1980-talet blev textilkonsten en synlig del av den nya arkitekturen i nybyggen och renoveringsobjekt i Finland. Maija Lavonen utförde många beställningsarbeten för offentliga rum, företagslokaler och kyrkor. Vi vill lyfta fram konstens betydelse i byggandet och samspelet mellan konst och design i skapandet av rum: varifrån kommer ett rums atmosfär, hur relaterar material och former till varandra, och hur såg textilkonstnären på sin uppgift?

Donationen av arkivet gjorde utställningen möjlig

Donationen av arkivet gjorde utställningen möjlig
År 2023 mottog Designmuseet Maija Lavonens konstnärsarkiv till sina samlingar. Donationen har gjort det möjligt att på nytt forska i och tolka Lavonens livsverk, vilket utställningen presenterar i en unik omfattning. I utställningen visas Lavonens tankar, och nytt material om hennes konstnärliga processer. Förutom arkivmaterialet finns i Arkitektur- och designmuseets samlingar över tjugo av Maija Lavonens unika textilverk och tryckta tyger. Verk har också lånats in från andra samlingar och privata samlare.
Ur Maija Lavonens arkiv:
”Jag arbetar just nu med en textil för personalmatsalen vid Valios nya produktionsanläggning i Laukas. Verket är en beställning. Jag besökte byggnaden för första gången under vårvintern för att bekanta mig med byggnadens arkitektur, rumsupplevelsen i matsalen, de använda materialen och hur ljuset faller in i rummet. Byggnaden är bara en maskin, och textilen ska tillföra mänsklighet till den industriella strukturen. Byggnaden är designad av Matti K. Mäkinen och arkitekt Antti Katajamäki och invigs i oktober.”
– Maija Lavonen, Den finländska miljön idag, odaterat manuskript, våren 1980
Läs mer
UTSTÄLLNINGENS ARBETSGRUPP
Kurator
Harry Kivilinna
Utställningsproducent
Jenni Helenius
Utställningschef
Suvi Saloniemi
Expert
Leena Svinhufvud
Utställningsarkitektur
Aalto+Aalto
Grafisk design
Kobra Agency
Ljusdesign
Pietu Pietiäinen, Pro Light
Utställningsmästare
Ville Särmä
AV-mästare
Ilkka Pykäläinen
Registrator
Aino Pisilä
Konservering
Tarja Viitala, Chenyue Xu,
Henna Koskinen, Ulla Vainikka
Samlingar
Joona Rantasalo, Susanna Thiel
I samarbete
SAAS Instruments
Tarkett
Tack till
Kuutti Lavonen, Sussa Lavonen