Maija Lavonen – Hiljaisia monumentteja

Pelkistämisen mestari ammensi pohjoisen luonnosta

Maija Lavonen

Maija Lavonen

Maija Lavonen (1931–2023) on Suomen merkittävimpiä suunnittelijoita ja kansainvälisesti tunnustettu tekstiilitaiteen uudistaja. Pitkän uransa aikana hän kehitti uusia tekniikoita, ravisteli ryijyperinnettä ja oli luomassa Suomeen tekstiilitaiteen kultakautta. Hän oli koko elämänsä edelläkävijä, joka vielä yli 80-vuotiaana loi ennennäkemätöntä valotaidetta optisista kuiduista.

Tekijän esittely

Maija Lavonen oli pelkistämisen mestari, joka ammensi teoksissaan lapsuuden kokemuksistaan. Erityisesti Pohjoisen Suomen luonnolla, merellä, metsällä ja niityillä oli Lavoselle elämänmittainen merkitys, johon hän palasi jatkuvasti. Muistot väreistä ja luonnon kokemuksista siirtyivät tekstiiliteoksiin.

Elinikäinen edelläkävijyys tekee Lavosesta esimerkin nuoremmilleen

Taiteilijana Lavonen etsi uteliaasti uusia ilmaisutapoja ja materiaaleja koko elämänsä ajan. Rohkeat innovaatiot, kuten kiven, teräksen ja optisten kuitujen mukaan ottaminen tekstiilitaiteeseen vaativat kokeiluja ja käsityötä. Omin käsin tekeminen, opetustyö Taideteollisessa korkeakoulussa ja laaja huomio 1980-luvulla tekivät Lavosesta esikuvan, ja hän on esimerkki myös suunnittelijoille ja taiteilijoille.

1980-luvun nousukaudesta muodostui tekstiilitaiteen kultakausi 

Kulttuurin ja taiteen vahva rooli yhteiskunnassa sekä 1980-luvun nousukauden rakennusbuumi saivat aikaan valtavan kysynnän tilataiteelle ja sen myötä tekstiilitaiteen kultakauden. Tekstiilitaiteilijoista tuli aikansa juhlittuja taiteilijoita, jotka esiintyivät julkisuudessa. Maija Lavonen oli yksi ajan menestyneimmistä tekijöistä. Hänet kutsuttiin toteuttamaan suuria teoksia esimerkiksi Eduskuntataloon, ministeriöihin, suurlähetystöihin, kirkkoihin ja pääkonttoreihin. Kiitos Lavosen ja hänen sukupolvensa taiteilijoiden, tekstiilitaidetta ei enää pidetä omana pienenä alanaan, vaan se on osa nykytaiteen kenttää.

Ja nyt kultakauden perintö on jo vaarassa

Lavonen loi urallaan vahvan henkisen ja materiaalisen perinnön. Juuri nyt 1980-luvun rakennuksia puretaan paljon, joten rakennuksiin toteutettu taide, myös tekstiiliteokset, ovat vaarassa. Näyttely nostaa Maija Lavosen ansaitsemaansa asemaan ja samalla puolustaa yhteistä kansallisperintöämme. Arkkitehtuuri- ja designmuseo on kiitollinen saamastaan lahjoituksesta, joka kattaa Lavosen taiteilija-arkiston.

Miksi Arkkitehtuuri- ja designmuseo haluaa esitellä Maija Lavosen näyttelyn?

Maija Lavosen pitkäjänteinen ja ajallisesti huikean pitkä sekä jatkuvasti uutta luova työskentely muotoilijana ja taiteilijana on ansainnut oman näyttelynsä. Lavonen oli koulutukseltaan vaatesuunnittelija ja suunnitteli painokankaita monille valmistajille, kuten Marimekolle.  Hän laajensi hyvin varhain muiden sisustustekstiilien suunnitteluun ja myöhemmin taideteoksiin, joista tuli pysyvä osa valmista rakennusta.

1980-luvulla tekstiilitaide tuli näkyvästi osaksi uutta arkkitehtuuria uudisrakennuksissa ja korjaushankkeissa Suomessa. Maija Lavonen toteutti julkisiin tiloihin, yritystiloihin ja kirkkoihin lukuisia tilaustöitä. Haluamme kiinnittää huomiota taiteen merkitykseen rakentamisessa ja suunnittelualojen yhteispeliin tilojen suunnittelussa: mistä syntyy tilan tunnelma, miten materiaalit ja muodot liittyvät yhteen, ja mitä tekstiilitaiteilija ajatteli tehtävästään?

Arkistolahjoitus mahdollisti näyttelyn

Arkistolahjoitus mahdollisti näyttelyn

Designmuseo sai Maija Lavosen taiteilija-arkiston kokoelmiinsa vuonna 2023. Lahjoitus on mahdollistanut Lavosen elämäntyön uuden tutkimuksen ja tulkinnan näyttelyssä, joka avaa Lavosen työtä ainutkertaisessa laajuudessa. Näyttelyyn on poimittu taiteilijan ajatuksia ja esillä on uutta aineistoa taiteen tekemisen prosessista. Arkistomateriaalin lisäksi Arkkitehtuuri- ja designmuseon kokoelmissa on yli kaksikymmentä Maija Lavosen uniikkia tekstiiliteosta ja painokangasta. Näyttelyyn lainataan teoksia myös muista kokoelmista ja yksityishenkilöiltä.

Ote Maija Lavosen arkistosta: 

” Olen tekemässä parhaillaan tekstiiliä Valion uuden tuotantolaitoksen henkilökunnan ruokasaliin Laukaalle. Työ on tilaustyö. Kävin ensimmäisen kerran talossa kevättalvella tutustuakseni talon arkkitehtuuriin, ruokasalin tilantunteeseen, käytettyihin materiaaleihin, valon tuloon tilaan. Rakennus on pelkkää konetta, tekstiilillä halutaan tuoda inhimillisyyttä teolliseen rakennukseen. Rakennus on Matti K. Mäkisen ja arkkitehti Antti Katajamäen suunnittelema ja vihitään käyttöön lokakuussa.”  

– Maija Lavonen, Tämän päivän suomalaista ympäristöä, päiväämätön käsikirjoitus keväältä 1980. 

Näyttelytyöryhmä

Kuraattori
Harry Kivilinna

Näyttelytuottaja
Jenni Helenius

Näyttelypäällikkö
Suvi Saloniemi

Asiantuntija
Leena Svinhufvud

Näyttelyarkkitehtuuri
Aalto+Aalto

Graafinen suunnittelu
Kobra Agency

Valaistussuunnittelu
Pietu Pietiäinen, Pro Light

Vastaava näyttelymestari
Ville Särmä

AV-mestari
Ilkka Pykäläinen

Registraattori
Aino Pisilä

Konservointi
Tarja Viitala, Chenyue Xu,
Henna Koskinen, Ulla Vainikka

Kokoelmat
Joona Rantasalo, Susanna Thiel

Yhteistyössä
SAAS Instruments
Tarkett

Kiitos
Kuutti Lavonen, Sussa Lavonen

Suosittelemme