Ryhmän neljätoista näkemyksellistä huippuosaajaa tuovat asiantuntemuksensa maailmanluokan museoon tähtäävän hankkeen tueksi.
Neuvonantajaryhmän muodostavat
Paola Antonelli,
Liza Chong,
Caterina Fake,
Eva Franch i Gilabert,
Indy Johar,
Nimco Kulmiye Hussein,
Ervin Latimer,
Linda Liukas,
Kieran Long,
Joar Nango,
Héctor Noval,
Eeva-Liisa Pelkonen,
Johannes Suikkanen ja
Teemu Suviala.
Erilaiset lähestymistavat ja näkökulmat kohtaavat monipuolisessa työryhmässä, joka kirittää perusteilla olevaa museota kohti kestävämpää tulevaisuutta. Neuvonantajien on myös tarkoitus arvioida kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.
“Tavoitteenamme on perustaa uusi maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseo”, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja hankejohtaja
Kaarina Gould.
”Olemme todella innoissamme nyt muodostetusta asiantuntijaryhmästä. Saimme mukaan edelläkävijöitä, joiden ajattelua ja työskentelyä seurataan ympäri maailmaa. Tämä porukka auttaa meitä kuvittelemaan mahdollisia tulevaisuuksia ja määrittelemään uudelleen, mitä ylipäänsä tarkoitamme museolla.”
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon neuvonantajaryhmän jäsenet ovat:
Paola Antonelli, New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin kuraattori sekä kehitysjohtaja. Antonellin tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta designin positiivisista vaikutuksista kaikkialla.
Liza Chong, The Index Projectin toimitusjohtaja. The Index Project pyrkii edistämään designin roolia elämänlaadun kehittäjänä ympäri maailmaa. Kööpenhaminasta käsin toimiva järjestö tunnetaan myös joka toinen vuosi jaettavasta Index Award -palkinnosta, joka on maailman suurin designpalkinto.
Caterina Fake toimii sijoittajana Yes VC -yhtiössä ja hostaa maailman ykköseksi rankattua Should This Exist? -teknologiapodcastia. Aiemmin hän johti Etsyä ja on yksi kuvapalvelu Flickrin perustajista. Time Magazine on nimennyt Faken yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Työssään hän keskittyy verkkoyhteisöihin ja uusien teknologioiden kulttuuriseen vaikuttavuuteen.
Eva Franch i Gilabert, arkkitehti, kuraattori ja kriitikko, joka on erikoistunut kuraattoriaktivismiin, vaihtoehtoiseen pedagogiikkaan ja kestävyysajatteluun. Franch on perustaja ja kuraattori uudessa kokeellisessa MODEL-arkkitehtuurifestivaalissa, jonka järjestää Barcelonan kaupunki.
Indy Johar, Dark Matter Labsin ja RIBA-palkitun arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Architecture00:n perustaja. Johar on erikoistunut uusien, positiiviseen muutokseen ja demokratiakehitykseen tähtäävien kansalaistoimintojen strategiseen suunnitteluun.
Nimco Kulmiye Hussein, Aalto-yliopistosta sekä Central Saint Martinsista valmistunut kuraattori ja kirjoittaja. Lontoossa asuva Kulmiye Hussein tutkii mediaa, digitaalista ja visuaalista kulttuuria sekä edistää innovatiivisia toimintatapoja yhdessä taiteilijoiden, luovien toimijoiden ja taidelaitosten kanssa.
Ervin Latimer, vaatesuunnittelija ja Latimmier-vaatemerkin perustaja, joka palkittiin Vuoden nuorena suunnittelijana 2020. Helsingissä asuva Latimer on rasisminvastaisen Ruskeat Tytöt Median sekä luovien alojen diversiteettiä ja yhdenvertaisuutta edistävän Nordic Fashion Directoryn perustajajäsen.
Linda Liukas, kirjailija, kuvittaja ja kouluttaja, jonka Hello Ruby -kirjoja on käännetty jo lähes 40 kielelle. Pariisissa asuva Liukas tuo pohjoismaista leikkisyyttä tietojenkäsittelytieteen joskus hieman yksitotiseen maailmaan.
Kieran Long, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designmuseo ArkDesin johtaja. Long on kirjoittanut, kuratoinut ja opettanut arkkitehtuurista ja designista jo yli 20 vuoden ajan.
Joar Nango, taiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee arkkitehtuurin, designin ja kuvataiteiden rajapintaa tutkivien arkkitehtonisten installaatioiden parissa. Töissään Nango on käsitellyt erityisesti moderneja saamelaistiloja.
Héctor Noval, muotoilija, joka on työskennellyt taiteen ja teknologisen vuorovaikutuksen parissa ympäri maailmaa 18 vuoden ajan. Töissään Noval on tutkinut muun muassa designammattilaisuutta, merkitysjärjestelmiä ja ei-verbaalista viestintää.
Eeva-Liisa Pelkonen, Yalen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori ja varadekaani. Pelkonen on kirjoittanut useita palkittuja kirjoja. Hänen tutkimuskohteitaan ovat 1900-luvun eurooppalainen ja amerikkalainen taide ja arkkitehtuuri, estetiikan teoria ja aatehistoria.
Johannes Suikkanen, strategiatoimisto Gemicin perustaja. Yhteistyössä sosiologien, filosofien, tulevaisuudentutkijoiden ja liiketoimintastrategien kanssa Suikkanen etsii ratkaisuja aikamme yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin.
Teemu Suviala, designjohtaja Metan Reality Labsissa. Suviala on palkittu luova johtaja, jonka asiantuntemus kattaa designin, uudet teknologiat ja liiketoiminnan monet alueet brändistrategioista markkinointiin.
Lue lisää neuvonantajista tältä sivulta